1.Dünya Savaşı Ve Nedenleri
1. Dünya Savaşı Nedenleri, İtilaf Devletleri, İttifak Devletleri, tarihi, cepheleri gibi konulara değineceğiz.

1.Dünya Savaşı Ve Nedenleri
İngilizler zaferden emindir.Churchill, gönderdiği donanmaya:
“Çanakkale mutlaka geçilmelidir,geçilecektir!Osmanlı Devleti mutlaka bertaraf edilmelidir,edilecektir.”Şeklinde konuşma yapmıştır.
Avrupa'nın “Hasta Adam” dediği Osmanlı'da Kurmay Albay Cevat Bey aynı günlerde:
“Silah arkadaşlarım! Biz, düşmanın toplarına zırhlılarına karşı imanımızla çıkacağız.Şarapnellere ve mermilere göğsümüzü siper edeceğiz.Ve bütün dünyaya 'Çanakkale Geçilmez' sözünü söyleteceğiz”demiştir.
Mehmet Akif'in söylemiyle: “Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela” dediği kuvvetler olanca kuvvetiyle saldırıyorlardı.
Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Arnavut kimse etnik kökenine bakmadan vatan müdafaası için can alıp, can veriyorlardı.
1.Dünya Savaşına Giriş
Savaşın fitili Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtının, Saraybosna'yı ziyareti sırasında vurularak öldürülmesiyle başladı.Avrupa'da uzun süren gerilim ortamı bu hadiseyle patlak vermiş oldu.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu bu olaydan sonra Sırbistan'a savaş açınca gruplaşmalar başladı.Rusya ve Fransa, Sırbistan'nın yanında savaşa katıldı.Zaten müttefik olan Almanya, Avusturya-Macaristan yanında savaşa katılma kararı aldı.Taraflar amansızca savaşa tutuşmuşken Osmanlı tarafsızlığını koruyordu.Ancak Osmanlı bu ateş çemberinden kaçamayacaktı...
İngiliz donanmasından kaçan Alman zırhlıları “Goben” ve “Breslau” Çanakkale Boğazına dayanmış izin istiyordu.
Giriş izni kabul edilmiş; Alman zırhlıları Osmanlı sancağı çekip boğazı geçmişlerdir.Hatta Alman askerlere Osmanlı deniz askeri üniforması giydirilmiştir.Sonradan bu iki Alman zırhlısının ismi “Yavuz” ve “Midilli” olarak değiştirilmişti.
Alaman Koramiral Souchon, Osmanlı Destroyerinin refakatinde Sivastopol'deki kıyı bataryalarına ateş açtı.İki Osmanlıdestroyeride Odessa Limanına hücum etmişti.Bunun üzerinde 30 Ekim günü Rusya, Osmanlı'ya savaş açmıştır.Enver Paşa, bu olaydan sonra Osmanlı'nın İttifak Bloğu yanında savaşa girdiğini açıklamıştır.
Farklı görüşler olsa da Osmanlı bu savaştan uzak kalmayı isteseydi bile kalamayacağı yönünde daha çok görüşler mevcut.”Hasta Adam” olarak nitelenen bir devletin bölüşülmesi bile gerçekleşmiş.Herkes nereye sahip olacağını dahi biliyordu.
Seferberlik ve Cihad ilanı
Sultan Mehmet Reşad, Birinci Dünya Savaşı'na girer girmez, önce yurt içinde seferberlik ilan etmiştir.Ardından Halife olarak tüm müslüman alemine cihad için harekete geçmiştir.Ancak İngiliz'lerin çok iyi derecede bilgi sahibi, göz boyayabilen, halkın içine çok iyi karışmış casusları bunu engellemekte çok başarılıydılar.O kadar ki zaten sömürgede yaşayan birçok müslüman İngiltere saflarında savaşa katılmıştır.
İttifak Devletleri:
Almanya
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
İtalya
Bulgaristan
Osmanlı Devleti
İtilaf Devletleri:
İngiltere
Rusya
Fransa
İtalya
Sırbistan
Japonya
Romanya
Portekiz
ABD
Brezilya
Yunanistan
Cepheler:
Kafkasya Cephesi
Kanal Cephesi
Hicaz ve Yemen Cephesi
Irak Cephesi
Suriye ve Filistin Cephesi
Galiçya-Romanya-Makedonya Cephesi
Çanakkale Cephesi